Sängar

Det viktigaste som man bör tänka på när man skall köpa säng, är att den inte skall vara varken för mjuk eller hård. Är sängen för mjuk, ger den inte rätt avlastning för ryggen, som kommer att svanka och bli belastad. Om den istället är för hård, får kroppen för stor tryckbelastning och ryggen och övriga organ får inte tillräcklig vila. Det finns sängar som enbart är byggda i trä med en masonitbotten, där man använder en skumgummimadrass att sova på. Dessa sängar ger ett ökat tryck mot kroppen, och är inte att rekommendera i längden.

Sängar med resårfjädrar är att föredra, då dessa fördelar kroppens belastning jämnt när man ligger i den. Det är viktigt att sängen har rätt längd och bredd, så att man kan sträcka ut kroppen till fullo och inte måste ligga böjd eller med fötterna utanför. Dessutom är det bra om sängens bredd är väl tilltagen så att man får möjlighet att dra upp benen eller sträcka ut armarna ordentligt.

en fin säng

Om man har plats är det en fördel att ha en dubbelsäng istället för en enkelsäng även då man sover ensam. Då har man god plats att vända sig i sömnen och riskerar inte att trilla ur sängen. De flesta sängar har idag bäddmadrasser för att man lättare skall kunna bädda dem.

Många sängar har socklar istället för ben, vilket gör att de står stadigare mot golvet. De gamla sängarna med stålfjädrar, är inte att rekommendera eftersom de ofta gnisslar. Dessutom kan vissa av stålfjädrarna falla sönder och orsaka skador när man ligger i sängen.

Om man har gäster

Om man har tillfälliga gäster i sitt hem, kan man använda sig av tältsängar som lätt kan fällas ihop när de inte används. Dessa skall endast ses som en tillfällig lösning och inte användas regelbundet, då de inte ger så bra avlastning för kroppen.

Har man en dubbelsäng, finns det oftast två sängbord kopplade till den på vardera sida om madrassen. Dessa kan vara väldigt praktiska att ha, särskilt om man till exempel placerar glasögon, klockradion eller vattenglas där. För det mesta har dessa dubbelsängar även en sängbelysning som kan vara bra att ha om man vill läsa en bok innan man somnar in, vilket innebär att man inte behöver stiga upp för att släcka belysningen.

Vattensängar av olika format ger en god avlastning för kroppen. Nackdelen kan dock vara att det är svårare att vända sig i dem, då de har ett mindre motstånd än traditionella madrasser. De kan även ”klucka” när man vänder sig i dem. Om man har otur kan vattensängen springa läck, vilket ger en avsevärd mängd vatten som rinner ut. Skall man köpa en vattensäng, måste man därför ha en allriskförsäkring för att garantera att man får ersättning om olyckan varit framme.