Balkongbord

På de flesta balkonger står det förhållandevis få möbler, vilket gör att den som har ett balkongbord på balkongen ofta får räkna med att balkongbordet kommer att utgöra ett blickfång där. Därför är det förstås av yttersta vikt att balkongbordet man väljer att ställa på sin balkong passar balkongen. Men hur säkerställer man då detta? Här kommer några förslag på hur du kommer närmare det mest passande balkongbordet åtminstone:

Följ samma stil som balkongen har i övrigt

Dvs. vilken arkitekturstil är det som gäller? Både på balkongen och byggnaden i sig? Är det ett 50-talshus, kanske ett balkongbord i 50-tals stil skulle kunna passa bra, medan moderna hus förmodligen kräver mer moderna balkongbord, och så vidare.
ursnygga balkongbord

Följ samma stil som du har hemma i övrigt

Detta för att balkongen ska kännas som en del och en förlängning av ditt hem, och inte som en separat och avskild del. Om du inte kan välja att ha exakt samma stil på ditt balkongbord som i hela hemmet, är det att rekommendera att du försöker åstadkomma samma stil som du har i rummet bredvid balkongen (ofta vardagsrummet) åtminstone, för att skapa viss harmoni.

Storleken måste vara lagom

Dvs. vare sig för stor, vare sig för liten eller klurig på något annat vis, utan helt rätt för just din balkong. Enklast är det förstås att säkerställa att så är fallet genom att mäta balkongen och det utrymme på den där ett balkongbord får lov att stå. Tänk på att det är lätt att föreställa sig ett större bord på en balkong än vad det faktiskt är att ha ett stående där, för man glömmer ofta hur mycket plats som behövs för att man ska kunna röra sig runt bordet på ett bekvämt sätt. Är du osäker på vad den bästa storleken skulle kunna vara, välj därför hellre ett för litet än ett för stort balkongbord, då detta kommer att göra det lättare att röra sig där ute på balkongen.

Om du däremot har en väldigt stor balkong, kan det även vara ett misstag att ställa ett allt för litet balkongbord på den, då balkongbordet i så fall ofta ser lite bortkommet ut. Istället är det bättre att köpa en större variant i så fall, för att få proportionerna rätt.

Titta noga på eventuella glasskivor

Många gillar ju nämligen balkongbord med glasskivor, och detta kan mycket väl vara ett bra alternativ, men detta förutsätter att du kollar noga på glasskivan det gäller, dess tjocklek, samt även på hur glaset sitter fast i bordet. Går glasskivan sönder, kan det nämligen kosta väldigt mycket att ersätta den, så ha detta med i beräkningarna om det är så att du verkligen gillar glasskivor på balkongbord.