Vinställ

När det gäller förvaring av vin, kan man välja mellan flera olika metoder, men en av de enklaste, men samtidigt mest effektiva förvaringsformerna är helt klart att använda sig av ett vinställ. Skaffar man ett vinställ sköts nämligen många av de saker som man annars måste tänka på själv, med automatik, så som att vinet får en skugga när det är soligt, samt att vinet ligger i rätt position.

De flesta behöver därför inte övertygas om varför de behöver ett vinställ, men vad som kan vara värt att förklara lite mer för dig som är intresserad av att skaffa ett vinställ är hur du känner igen det rätta vinstället. Här kommer därför några tips som kommer att göra det enklare för dig att känna igen det när du ser det:

Ett bra vinställ förvarar vinet på rätt sätt

Oavsett hur fint ett vinställ är, är det nämligen inte värt att skaffa om det inte skapar den bästa möjliga omgivningen för ditt vin. Du måste därför säkerställa att vinet ligger ned i stället, och inte är vinklat på något vis, samt att inte ens delar av vinflaskan sticker ut ur vinstället på ett sätt som gör att flaskan kan stötas till eller komma i kontakt med starkt solljus, då detta kan vara skadligt för vinet.

Vinställ

Vidare bör alla vinställ vara horisontella, då detta är den ultimata miljön för vinflaskor, så välj ingen annan modell.

Ett bra vinställ är tillräckligt stort

Om du inte vill förvara dina viner på flera olika ställen, bör du därför se till så att vinstället du är intresserad av rymmer allt du vill ha i det. Det finns även stora modeller att köpa, så i regel är detta inget problem, men en del tycker att små vinställ är så fina att de köper dem ändå, men detta är alltså i regel ett misstag, för då kan man behöva komplettera med ytterligare ett vinställ så småningom.

Ett bra vinställ tar inte upp allt för mycket plats

Detta är kanske inte en viktig faktor för alla, men är det så att man har begränsat med plats där hemma, kan det vara bra att välja en variant som t.ex. kan ställas på andra möbler eller hängas på väggen, eftersom detta sparar plats.

Ett bra vinställ är snyggt

Vad detta betyder i praktiken är förstås något av en smaksak, men det finns massvis av olika varianter att välja mellan, vilket gör att det inte finns någon anledning att välja ett ställ som inte faller en i smaken. Många väljer trävarianter, eftersom de tycker att detta är snyggast, men gillar man inte dessa, tillverkas det även vinställ i metaller och andra material. Det samma gäller om man inte gillar de vinställ som ser lite gammaldags ut, då måste man inte välja ett sådant, då det även finns en hel del mer moderna varianter på marknaden.