Sängbord

Det är dags att inreda sovrummet och du är i full jakt efter nattduksbord som ska passa in? Då ska vi berätta lite som du kan behöva veta i ditt sökande efter den perfekta möbeln.

Nattduksbordet är en av de viktigaste detaljerna för att få ett Trevligt och mysigt sovrum. Inte nog med att de tillför det där lilla extra i sovrummet, de fyller även några väsentliga funktioner. Exempelvis är det en utmärkt plats för nattlampan som man gärna har tänd en  stund på kvällen medan man läser de där sista sidorna av en bra bok innan man somnar. Man kan även bevara smycken, nycklar, plånböcker och foto på barnen i dem. Det är även en bra plats att ha väckarklockan på, då snoozeknappen alltid är nära till hands.

 

Viktigt att tänka på

 

Bra att tänka på när du ska köpa nattduksbord är att det ska fungera bra ihop med sovrummets övriga inredning. Att ha ett helhetstänk är viktigt när man köper nattduksbord då det är en detalj som kan göra sovrummet komplett, likaväl som det kan förstöra hela helhetsintrycket. Sängbordet behöver inte direkt matcha sängen (dvs de måste inte ingå i samma möbelserie) men att det inte ser för distinkt annorlunda ut är självklart en fördel. Det handlar främst om symmetri, form, storlek, material och färg/nyans.

Vackert sängbord

Till att börja med är det till stor fördel om det finns lika många sängbord som det finns sovplatser i rummet. Formen är viktig att den fungerar bra ihop med övrigt möblemang i sovrummet då det kan skära sig om t.ex. Nattduksborden är runda i formen när alla andra möbler är fyrkantiga och raka. Detta gäller även färger. Om sovrummet följer ett särskilt färgtema kan det vara viktigt att utgå från de färger som finns att hitta i sovrummet.

Om inte så kan det skära sig ordentligt. Materialet gör skillnad främst beroende på vilken kvalité man eftersöker och även ibland ur en designsynpunkt om designen bygger mer på materialets egna naturliga färger. Troligtvis blir det inte bra om majoriteten av möblerna (inklusive sängen) är av ek eller bok medan nattduksborden är av björk. Det ger ett intryck av inkonsekvens som inte är önskvärt inom inredning. Sängbordet ska gärna vara i jämnhöjd med sängen för att de ska se som mest enhetliga ut tillsammans. Se gärna till sovrummets storlek också. Sängbordet bör inte vara så stort att det tar för mycket plats och/eller fokus. De ska fungera som komplement till sängen. Sängbordet bör heller inte vara för litet då det riskerar att få sängen att se större ut än vad den borde i förhållande till resten av rummet och dess inredning.

 

Andra aspekter att ta med i beräkning är ju självklart priset. Som tur är finns det idag ett stort utbud av sängbord till relativt låga priser som passar in i de flesta sovrum. Vad gäller nattduksbord finns det alltid en bra deal runt hörnet som väntar på att förvärvas. Om nattduksbordet ska in i ett barnrum är det viktigt att tänka på eventuella risker så att barnet inte kan skada sig på det. Eventuellt köpa nattduksbord utan vassa kanter så att de minskar eventuella skador om en olycka skulle ske.